Nut en noodzaak

Een goede bereikbaarheid van Utrecht Science Park De Uithof is essentieel; De Uithof draagt in belangrijke mate bij aan de innovatieve kracht, de kenniseconomie en de concurrentiepositie van de regio Utrecht en heel het land. De Uithof blijft de komende jaren groeien, zowel in aantallen studenten als in nieuwe organisaties en bedrijven. Dit komt bijvoorbeeld door de uitbreidingen van de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht en de komst van verschillende instellingen naar De Uithof, zoals het RIVM en het Prinses Máxima Centrum. Het aantal studenten, werknemers en bezoekers dat vanaf Utrecht Centraal Station naar De Uithof reist, groeit daardoor de komende jaren met 25%. Dit betekent dat er in 2020 meer dan 60.000 OV-reizigers per dag zijn die naar en vanaf De Uithof reizen. De bereikbaarheid van De Uithof komt daardoor in het geding.

  

Utrecht heeft het drukste busnetwerk van Nederland en het traject Utrecht Centraal Station - De Uithof is zelfs de drukste busverbinding van het land. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de groei van het aantal reizigers niet meer met bussen op te vangen is. Daarom is tot de aanleg van de Uithoflijn besloten. Reizen per tram biedt reizigers meer ruimte en comfort, een tram beschikt over een grotere vervoerscapaciteit dan een bus.
  
Kortom, het resultaat van het aanleggen van een nieuwe tramverbinding zorgt voor een verbeterde bereikbaarheid van De Uithof en kwaliteit van het openbaar vervoer en heeft een stimulerende werking op de economie en werkgelegenheid in de regio.