Aanpassing oversteken Utrecht Science Park

Op de Heidelberglaan komt het regelmatig voor dat een bus of tram stil staat bij een oversteek waar ook de waarschuwingslichten voor voetgangers knipperen. Hierdoor lijkt het alsof beide partijen onnodig op elkaar staan te wachten. Deze situatie ontstaat door de zogenaamde ontruimingstijd. Dit is een ingebouwde pauze tussen het moment dat de waarschuwingslichten gaan knipperen en het moment dat de bus of tram groen (wit) licht krijgt. Naar aanleiding van vele vragen en klachten wordt -  in overleg met Universiteit Utrecht, UMC Utrecht en gemeente Utrecht -  de verkeersituatie op twee manieren aangepast. Beide aanpassingen moeten zorgen voor meer duidelijkheid voor fietsers en voetgangers bij het oversteken.
 
Vanaf oktober: knipperlichten voor bus en tram
Bij de meeste voetgangersoversteken worden de verkeerslichten voor de bussen en trams vervangen door een knipperlicht. Buschauffeurs en trambestuurders krijgen via het knipperlicht een signaal dat de waarschuwingslichten voor de voetgangers en fietsers aan staan. Ze hebben voorrang en kunnen dan doorrijden als de oversteek vrij is.  Voor voetgangers en fietsers blijven de waarschuwingslichten hetzelfde werken. Ze gaan knipperen of bellen als er een bus of tram aan komt, maar er is geen ontruimingstijd meer. Hierdoor wordt het voor voetgangers en fietsers duidelijker dat er een tram of bus te verwachten is.
 
November 2019 - maart 2020: vijf oversteken krijgen rood/groen-verkeerslicht
Bij vijf oversteken worden de waarschuwingslichten voor fietsers en voetgangers vervangen door gewone verkeerslichten. Dit zijn oversteken waar ook de bussen en trams onderling worden geregeld (zoals bij de Padualaan) of bussen, trams en autoverkeer (zoals bij de kruising Universiteitsweg). Om de verkeerssituatie toch duidelijker te kunnen maken, worden hier de waarschuwingslichten vervangen.

Het gaat om deze oversteken:

- de fiets- en voetgangersoversteek bij de Padualaan

- de fiets- en voetgangersoversteek naast de kruising Universiteitsweg-Heidelberglaan (westzijde)

- de voetgangersoversteek tussen het UMC Utrecht en de Energiecentrale

- de voetgangersoversteek bij de Hoofddijk

- de voetgangersoversteek naast bus- en tramhalte WKZ-Máxima: hier komt een speciaal verkeerslicht met ‘Nijntje-lampen’.