Eerste tram Uithoflijn door Stationsgebied Utrecht

In de nacht van maandag 30 op dinsdag 31 juli reed voor het eerst een Uithoflijntram over het spoor in het stationsgebied van Utrecht. Wethouder Lot van Hooijdonk en gedeputeerde Mariëtte Pennarts-Pouw verwelkomden de eerste tram toen deze door het stationsgebied reed. Een belangrijke schakel is gelegd waarmee in het stationsgebied van Utrecht ruimte is gegeven aan de oplevering van de Uithoflijn. Bekijk hier een korte video van deze nacht. Ook de volledige rit is te bekijken.

 

Een directe spoorverbinding in het Stationsgebied Utrecht Centraal is één van de meest kritieke mijlpalen om de Uithoflijn in gebruik te nemen. De spoorverbinding is nodig om de komende maanden met meer trams te testen op de Uithoflijn. De trams kunnen bovendien vanaf nu via het spoor snel en gemakkelijk voor onderhoud terug naar de remise in Nieuwegein.

 

Eerste tram over spoor naar De Uithof

De eerste tram werd getrokken door een speciaal voertuig dat zowel over de weg als op het spoor kan rijden. Het tramspoor in het stationsgebied heeft namelijk gedeeltelijk nog geen bovenleiding. De rit van één kilometer duurde een half uur. De tram reed stapvoets en werd begeleid door controleurs te voet. Na het stationsgebied kon de tram op eigen kracht richting eindbestemming P+R De Uithof.

 

Dezelfde nacht werd ook tram nummer twee door het stationsgebied gereden. Volgende week komen er ’s nachts nog drie trams. De trams rijden voor de nieuwe serie testritten van de remise in Nieuwegein naar de tramhalte Jaarbeursplein en vanaf de Adama van Scheltemabaan gaan de trams naar P+R De Uithof, onder begeleiding van verkeersregelaars.

 

Meer trams beschikbaar voor testritten

Nu het stationsgebied ‘doorrolbaar’ is voor trams, kunnen met meer trams testen worden uitgevoerd op de lijn tussen P+R De Uithof en de Adama van Scheltemabaan. Tot eind september worden (meestal ’s nachts) met vijf gekoppelde trams de technische systemen, de voertuigen en de trambaan getest. Verkeersregelaars begeleiden de testritten. Vanaf begin 2019, nadat de trambaan is voorzien van stroom, zal ook het deel van de trambaan in het stationsgebied worden getest.

 

De Uithoflijn wordt in de tweede helft van 2019 gefaseerd in gebruik genomen. In december 2019 gaat de lijn volledig in gebruik voor de reizigers. In de tweede helft van 2019 gaan de trams rijden voor de reizigers tussen haltes Vaartsche Rijn en P+R De Uithof, zodat buslijn 12 wordt ontlast.