Eerste tram zelfstandig door stationsgebied!

In de nacht van 28 op 29 oktober reed er voor het eerst een tram zelfstandig door het Utrechtse stationsgebied. Na die eerste tram volgden dezelfde nacht nog een enkele en een gekoppelde tram. De trams zijn naar P+R De Uithof gereden en staan daar klaar voor de testritten in het stationsgebied. Die starten deze week en duren tot en met december dit jaar.

 

In voorbereiding op deze nacht zijn eerder deze maand de sporen van de Uithoflijn en de sneltram Utrecht-Nieuwegein/IJsselstein bij halte Jaarbeursplein met elkaar verbonden met een tijdelijke las. Ook zijn de containers en stootjukken weggehaald die op de grens tussen beide tramlijnen stonden. Voor de veiligheid van de kruising bij deze halte is de maximumsnelheid voor de trams hier verlaagd naar 15 km per uur.

 

Van doorrolbaar naar doorrijdbaar
Afgelopen zomer zijn er ook al trams door het stationsgebied heen gereden, maar toen konden ze dat nog niet zelf. Ze werden getrokken door een speciaal voertuig. Dit kon alleen via één van de twee sporen, het andere was nog niet klaar. Inmiddels zijn ook de werkzaamheden aan het tweede spoor afgerond en is de bovenleiding gereed. De eerste testen van de trambaan zonder tram zijn al uitgevoerd. De trambaan is nu dan ook klaar om getest te worden met trams!