Eerste tram zet wielen op Uithoflijn!

Geplaatst op: 30.09.2017
Categorie: Nieuws

Voor het eerst heeft een tram zijn wielen op de Uithoflijn gezet! Een van de trams voor de Uithoflijn is namelijk vanaf de remise in Nieuwegein naar P+R De Uithof gebracht. De komende vier weken test de aannemer 's nachts of de tram en de traminfrastructuur (o.a. sporen, seinen en bovenleiding) tussen P+R De Uithof en halte Wilhelmina Kinderziekenhuis goed samenwerken. De testen zijn eerst kleinschalig op dit stuk van het traject en later dit jaar op het hele traject tot aan het Stationsgebied. Eind oktober moet de tram weer terug naar de remise voor onderhoud.

 

De 33-meter-lange tram is met een speciaal transport naar Utrecht Science Park De Uithof vervoerd en afgeladen op het rechte stuk trambaan bij halte Wilhelmina Kinderziekenhuis. Daar wordt hij vandaag in enkele uren rijklaar gemaakt. Er staan verkeersregelaars bij om de bussen langs de tram te begeleiden. Aan het eind van de dag gaat de tram naar het opstelterrein achter P+R De Uithof. Het deel van de trambaan waar wordt getest, wordt voor de veiligheid afgezet met hekken. Bekijk ook dit nieuwsfragment van RTV Utrecht voor beelden van de tram (vanaf 2:35 minuut).

 

Testen op de Uithoflijn
Dit najaar wordt de laatste hand gelegd aan de trambaan van de Uithoflijn tot aan het Stationsgebied en begint de testperiode op dit gedeelte. Met de testen wordt gekeken of de traminfrastructuur werkt en of de tram hier goed mee samenwerkt. Eerst wordt er enige weken getest zonder tram, daarna met één tram en ten slotte met meerdere trams. Deze testritten gebeuren ’s nachts en geven naar verwachting weinig geluids- of lichthinder. Na de testperiode start het proefbedrijf. Dan toetsen provincie Utrecht en U-OV tot medio 2018 het tramvervoerssysteem: onder meer de dienstregeling, de aansluiting met ander openbaar vervoer en de bereikbaarheid van het spoor voor nood- en hulpdiensten.