Ingroeimodel tram 22 - Bus 12 blijft rijden

Buslijn 12 blijft voorlopig de belangrijkste OV-verbinding tussen Utrecht Centraal en Utrecht Science Park. Als medio juli aan een aantal voorwaarden is voldaan, gaat tram 22 vanaf maandag 29 juli met passagiers rijden. De dienstregeling begint met zes enkele trams per uur per richting. Dit is het scenario dat gedeputeerde Arne Schaddelee en wethouder Lot van Hooijdonk gaan voorleggen aan Gedeputeerde Staten.
 
Voorwaarden voor ingebruikname
Eind juni nemen Gedeputeerde Staten een besluit over de ingebruikname van tram 22 volgens deze dienstregeling. Daarna moet er nog een aantal technische verbeteringen doorgevoerd én getest worden. Dat gebeurt de komende weken. Ook is er nog een vergunning nodig voor de ingebruikname van tram 22. Half juli moet duidelijk worden of aan de voorwaarden voldaan is: dan volgt het definitieve besluit of vervoerder U-OV de exploitatie op 29 juli start, of later dit jaar.
 
Tram 22 langzaam opbouwen, bus 12 langzaam afbouwen
De frequentie van tram 22 wordt stap voor stap opgevoerd. Tegelijkertijd wordt de frequentie van buslijn 12 stapsgewijs afgebouwd. De verwachting is dat uiterlijk 15 december dit jaar buslijn 12 wordt opgeheven en tram 22 het volgens planning volledig overneemt. Het plan is om de trams vanaf 29 juli om de tien minuten per uur per richting te laten rijden, met een reistijd van 20 minuten. Het kan zijn dat de reistijd langer wordt omdat er – zeker in het begin –  voorspelbare onvolkomenheden zullen gebeuren. De verwachting is dat tram 22 gemiddeld één keer per week met een storing te maken krijgt. Daarom bouwen we de frequentie rustig op en nemen we daar enkele maanden de tijd voor. Met dit ingroeimodel heeft tram 22 de kans om de laatste kinderziektes te ontgroeien en is er altijd een volwaardige OV-verbinding van en naar het Utrecht Science Park.

 

Bekijk hier de presentatie die dinsdagavond 18 juni is gegeven aan raads- en statenleden tijdens een informatiebijeenkomst over dit onderwerp.