Smombies* opgelet, straks rijdt hier een tram!

Geplaatst op: 21.11.2017
Categorie: Nieuws

Sinds half november zijn drie groepen studenten Communication & Multimedia Design van Hogeschool Utrecht aan de slag voor de Uithoflijn. Hun studieopdracht luidt: hoe zorgen we ervoor dat studenten in USP De Uithof zich ervan bewust zijn dat er straks een tram rijdt en (daarom) beter op het verkeer gaan letten? Zodat ze bijvoorbeeld niet als smartphone zombie (smombie) oversteken? Het onderzoek richt zich primair op HU-studenten. Als straks de tram gaat rijden, betekent dit dat er in de spits per richting 16 keer per uur een tram voorbijkomt. In De Uithof rijden de trams maximaal 30 kilometer per uur. Ze delen hier de weg met de bussen. Buslijn 12 verdwijnt, maar de andere bussen blijven hier nog wel rijden. De Uithoflijn vervangt bus 12 en neemt ook de dienstregeling van bus 12 over, wat betekent dat de tram op werkdagen ’s avonds tot een uur of tien rijdt en in het weekend niet.

 

De negen oversteken op de Padualaan en de Heidelberglaan worden beveiligd met tramwaarschuwingslichten. Als een tram of bus voorbijrijdt, dan knippert er een oranje licht en gaan er waarschuwingsbellen af. Ook nu al gebeuren er regelmatig bijna-ongelukken door onoplettendheid bij het oversteken. Een tram over de Padualaan en de Heidelberglaan is een geheel nieuwe situatie en mensen zullen hieraan moeten wennen. Een tram is echt anders dan een bus: trams hebben een langere remweg en kunnen niet uitwijken.  Projectorganisatie Uithoflijn en de Uithofpartners, Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht en UMC Utrecht, willen dat weggebruikers zich daarvan bewust worden en goed opletten bij het oversteken. In De Uithof gaat het vooral om de studenten. Want dat is een van de grootste groepen hier. Er zijn verschillende voorbeelden van campagnes die benadrukken hoe belangrijk het is om op te letten in het verkeer. Ter illustratie twee korte filmpjes. De eerste is een filmpje over een actie in Parijs om mensen bewust te maken van het gevaar om zonder te kijken over te steken. Het andere filmpje gaat over een speciaal stoplicht in Rotterdam.

 

Eind januari zijn de resultaten bekend, dan komt elk groepje met een toepasbaar concept. Dat kan online of offline zijn, een campagne of een app, of …. Het kan ook breder toepasbaar zijn, niet alleen voor de HU-studenten. We houden je op de hoogte!

 

*Smartphone zombies