Verbetering van de waarschuwingsinstallaties bij bus- en trambaan in USP De Uithof

De fiets- en voetgangersoversteken over de bus- en trambaan in Utrecht Science Park De Uithof zijn uitgevoerd met waarschuwingsinstallaties, in combinatie met een verkeerslicht voor de bus. Deze installaties vallen met hun knipperlicht en geluidssignaal meer op dan gewone driekleurige verkeerslichten. De waarschuwingsinstallaties knipperen en bellen als er een bus (of straks een tram) aankomt. Tenminste, dat zouden ze moeten doen. Regelmatig blijken de lichten ook te knipperen als er nog geen bus in de buurt is of als de bus allang voorbij is.

 

Waarom gaat het nog niet goed?
De samenwerking tussen de waarschuwingsinstallaties luistert erg nauw op de Padualaan en Heidelberglaan omdat hier relatief veel geregelde oversteken zijn. Die samenwerking is op dit moment nog niet optimaal. Daarnaast speelt mee dat de signalering in de bussen richting de lichten nog niet werkte zoals zou moeten. Bussen kunnen de waarschuwingslichten namelijk op twee manieren activeren: door over detectielussen in het wegdek te rijden of door zelf, op grotere afstand van de kruising, een signaal naar de lichten te sturen.

 

Wat is er al gedaan?
De gemeente Utrecht, die verantwoordelijk is voor de verkeersregelinstallaties, is druk bezig met aanpassen van de software van de waarschuwingsinstallaties om de afstelling te verbeteren. Eind april is er ook een kabelverbinding tussen de waarschuwingslichten aanwezig om de communicatie tussen de lichten te verbeteren en ze beter te laten samenwerken.

 

Vervoerder U-OV heeft hard gewerkt aan een update van het signaleringssysteem in de bussen. Begin april is de storing in dit systeem opgelost. De meeste bussen van U-OV hebben inmiddels nieuwe software gekregen.

 

Hoe gaat het nu verder?
De gemeente Utrecht doet haar uiterste best om de werking van de waarschuwingsinstallaties te optimaliseren. Nu de update in de bussen gereed is, zal de afstelling van de waarschuwingsinstallaties verder verfijnd worden. De gemeente is hier samen met U-OV mee aan de slag. 

 

De verkeersveiligheid op de Padualaan en Heidelberglaan heeft de volle aandacht van ons, van de gemeente en onze Uithofpartners, Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht en UMC Utrecht. We blijven de situatie in de gaten houden.

 

Heeft u nog een vraag of klacht over dit onderwerp? Laat het ons weten via dit formulier of doe een melding bij de gemeente Utrecht.